«70 років ми вчимо людей літати!» – так позиціонує себе Льотна академія Національного авіаційного університету. Дійсно - заснований 7 травня 1951 року навчальний заклад, пройшовши гідний шлях розвитку і реформування, вніс значний внесок у підготовку національних та інтернаціональних авіаційних кадрів і продовжує формування висококваліфікованого потенціалу для прогресу світової авіації.

Початком цього славного шляху стало створення Кіровоградського військового авіаційного училища льотчиків дальньої авіації, перейменованого потім в 60-і вище авіаційне училище льотчиків ВПС.

Документами про створення даного навчального закладу були:

- директива начальника Генерального штабу Радянської Армії № орг 5 / 671522 від 15.02.1951 року;
- наказ командувача дальньої авіації № 0018 від 9.03.1951 р.
Призначений на посаду начальника училища генерал-майор авіації А.Г. Мельников видав наказ № 1 від 7 травня 1951 року. Від цього дня починається відлік славного шляху авіаційного навчального закладу та 70- ти річної історії Льотної академії.

Це училище проіснувало з 1951 по 1960 р. і готувало льотні кадри для Військово-Повітряних Сил РадянськоїАрмії. У зв'язку з рішенням радянського уряду про скорочення Збройних Сил СРСР, у тому числі і ВПС, училище припинило свою діяльність. На його базі була створена Кіровоградська школа вищої льотної підготовки Цивільної авіації.

Кіровоградська школа вищої льотної підготовки Цивільної авіації, прийнявши естафету від 60-го військового авіаційного училища льотчиків дальньої авіації, проіснувала з 1960 по 1978 рік і внесла величезний внесок у справу підготовки для Аерофлоту і авіакомпаній багатьох країн світу висококваліфікованих авіаційних фахівців.