3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження Григорія Сковороди – видатного українського гуманіста, філософа, поета, музиканта, педагога.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 899-р та листа Департаменту освіти і науки Кіровоградської ОВА «Про відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди» в Льотній академії НАУ були організовані кафедрою права та соціально-гуманітарних дисциплін відповідні тематичні заходи, які відбулися з урахуванням воєнного стану та дотриманням правил безпеки.

Як писав Григорій Савич Сковорода: «Хто добре запалився, той добре почав, а добре почати – це наполовину завершити». І з легкої руки філософа 14 листопада ми розпочали та упродовж тижня проводили: курсантську конференцію, літературні читання, віртуальні мандрівки, дискусії та вікторини. Учасниками заходів стали курсанти та студенти ЛА НАУ факультету льотної експлуатації (121, 122, 221, 921 групи) і факультету авіаційного менеджменту (1021П, 421, 424, 521, 621, 721, 821, 601 групи), а також студенти Кіровоградського кооперативного фахового коледжу економіки і права імені М. Сая.

У вітальному слові до учасників науково-просвітницької курсантської конференції «ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА – НАШ СУЧАСНИК. ЖИВА РОЗМОВА ПРО УНІКАЛЬНОГО МИСЛИТЕЛЯ» завідувач кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін, д.ю.н. Сергій Москаленко зазначив, що сьогодні дуже важливо продовжувати життя нашої культури, проти якої воює ворог, заради нашого майбутнього маємо популяризувати спадщину видатного письменника та громадського діяча Г. Сковороди й тримати стрій, наближаючи перемогу України.

Були заслухані доповіді: «Легенди та дійсність: маловідомі факти про постать Григорія Сковороди» (Заславська Альона, 421 гр.); «SAVE SKOVORODA. Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди» (Сінькевич Марія, 424 гр.); «Мудрість як зброя: переосмислення творчості Григорія Сковороди засобами візуального мистецтва» (Кушнерьова Дар`я, 421 гр.).

До літературної вітальні першокурсників запросив Микола Барабуля, художній керівник БК «Авіатор», який талановито декламував уривки філософських трактатів Григорія Сковороди «Розмова п’яти подорожних про істинне щастя в житті». Читання відбулись в офлайн/онлайн форматі в Науково-технічній бібліотеці ЛА НАУ за активної участі завідувача довідково-бібліографічним відділом Тетяни Украінцевої.

Для першокурсників була проведена віртуальна екскурсія «Сковородинівська Україна: місцями перебування Григорія Сковороди»; під час мистецької мандрівки у світ Сковороди курсанти завітали на віртуальну виставку «Невловимий птах», в експозиції якої представлені живописні та графічні твори з усіх куточків України.

У ході дискусії «Діалог з Григорієм Сковородою про самопізнання, щастя, сродну професію» Софія Тарасюк (122 група) презентувала результати своїх творчих напрацювань – «Український бренд: образ Григорія Сковороди в сучасному мистецтві».

Майбутні пілоти 12-ї роти ділилися враженнями від прослуховування аудіозапису покладених на музику Сковородинівських віршів, серед яких “De Libertate” у виконанні гурту «Хорея Козацька» та вірша «Всякому городу нрав і права» у виконанні репера Дмитра Шапкіна, який створює хіп-хоп на класичні вірші українських письменників.

У вікторині «Пізнаємо Сковороду» кращими знавцями виявилися курсанти різних ОПП факультету авіаційного менеджменту та студенти ККФКЕіП ім. М.П. Сая, які завзято змагалися, надаючи відповіді на питання про закодовані символи в афоризмах філософа. Спільно обмірковували Чекліст від Григорія Сковороди «План дій». Зацікавлено читали сковородинівські афоризми мовою емодзі та засобами «зорової поезії». Переглянули відеоінсталяції «Актуальні думки Григорія Сковороди».

І навіть спілкувалися зі Сковородою у … соціальних мережах, де з’явилася низка корисних ресурсів, які допомагають познайомитися з українським Генієм ближче завдяки його сторінкам у Інстаграм, Телеграм-каналі Skovoroda.today, на яких від імені філософа з’являються цікаві дописи, що покликані розкрити життя та творчість філософа, адже саме усвідомлення власної культурної ідентичності у час протистояння збройній агресії росії є потужним об’єднуючим фактором.

Надзвичайно зворушливо, що війна не стає на заваді ні щирим розмовам про Великого Українця під час конференцій, ні вражаючим емоціям, отриманим від виставок, ні поглибленню в його філософію світу та любов до рідної землі.

Особливо символічним є те, що скульптура Григорія Сковороди у Сковородинівці вціліла після ракетної атаки російських окупантів на Національний літературно-меморіальний музей (Харківська область).

Сковорода вистояв, вистоїмо і ми! СЛАВА УКРАЇНІ!

Модераторка заходів:
доцентка кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін,
к.і.н. Ірина Романько